Psychologie in Hond- en Paardensport: ik ben toch niet gek?!

'Met mij is niets aan de hand, ik heb echt geen psycholoog nodig hoor!' Dat is een vrij veel gehoorde reactie als ik enthousiast vertel over mijn business waarin ik hondengeleiders en wedstrijdruiters leer hoe ze het beste uit zichzelf kunnen halen, meer zelfvertrouwen kunnen creëren en betere resultaten kunnen bereiken door het toepassen van mentale tools. Nou ja, een beetje gek moet je wel zijn, maar dan vooral gek in de honden- of paardensport. Vandaar de keus voor de naam van mijn site 'Gek in hond- en paardensport'. In deel 1 van dit artikel wil ik uitleggen wat mentale training is.

Topsporters weten het al lang: het niet meer voldoende om alleen technisch op je beste kunnen te presteren om het beste uit jezelf te halen. Om echt het beste uit jezelf te kunnen halen zul je ook fysiek maar zeker ook mentaal topfit moeten zijn. Zaken als aandacht en focus, spanningsregulatie en doelstellingen zijn zomaar een aantal thema's die functioneren op je beste kunnen kunnen beïnvloeden.

Figuur: als één van de batterijen leeg of onvoldoende vol is, zul je niet op je beste kunnen functioneren.

Voor de oplettende lezer: wellicht zouden er 2 figuren kunnen staan, namelijk één voor de geleider en één van de hond.

Als het gaat om mentale training gaat het bijvoorbeeld om de volgende onderwerpen:

* Motivatie * Omgaan met stress en spanning * Juiste doelstellingen kunnen formuleren * Spanningsregulatie * Zelfvertrouwen * Aandacht en focus * Gedachtecontrole * Omgaan met tegenslagen * Omgaan met feedback * Etc.

Mentale training is absoluut niet alleen voor sporters die problemen ervaren. Ook succesvolle sporters kunnen nog succesvoller zijn als zij hun mentale vaardigheden kunnen versterken, mentaal nog sterker kunnen worden. Als jij je op het moment supreme nog net iets beter kunt focussen, weet op het juiste moment te pieken, jezelf kunt motiveren ook op lastige momenten, etc etc, kun je je prestaties verbeteren.

Zeker in onze sport, waarin wij met dieren werken die het haarfijn doorhebben wanneer wij geïrriteert of onzeker zijn, bang zijn, twijfelen, ons anders gedragen dan anders, en die daarop zullen reageren en wellicht wel voor zichzelf zullen beginnen, angstig of boos zullen worden, is het heel belangrijk om ook mentaal stevig in onze schoenen te staan. Honden en paarden reageren op heel subtiele signalen die wij soms nieteen bij onszelf bemerken. Als wij ons bewustworden van wat wij uitstralen en wat er bij ons verandert op momenten die spanningsvol, stressvol of juist saai zijn, kunnen we hier rekening mee houden en hierop inspelen.

In de trainingen wordt uitleg gegeven, maar vooral zal ik tools aanreiken die direct toepasbaar zijn en die direct resultaat zullen leveren. Het zijn natuurlijk geen wondermiddelen, maar door ze systematisch te oefenen en toe te passen zul je je mentale kracht ontwikkelen. En dat ga je merken in je zelfvertrouwen en je resultaten.

In deel 2 van dit artikel zal ik een aantal veelvoorkomende misverstanden cq. vooroordelen bespreken.

PS: heb jij de facebookpagina al geliked?

Uitgelichte berichten
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2016 Marijke Willems Equi Assist