'Wat heb jij eigenlijk gepresteerd?'


Bij het lanceren van mijn training 'Haal meer uit je training' werd mij gevraagd wat ik zelf dan wel gepresteerd had in de hondensport. Deze vraag intigreerde me. Ik ben heel erg van het motto 'practice what you preach', maar dan ontstaat de interessante vraag wat presteren is.

Als je me dat 10 jaar geleden had gevraagd dan zou mijn antwoord heel anders geweest zijn dan nu. Toen ging ik voor de beste zijn, eerste willen worden, zo snel mogelijk de hoogste klasse in. Dat lukte me: binnen 3 maanden in de paardensport had ik de B-M2 doorgelopen en we sleepte de ene prijs na de andere binnen. Maar als ik eens geen dubbele winstpunten reed, niet eerste werd, dan was ik het plezier in het rijden helemaal kwijt. Ook al had ik de beste proef ooit gereden, als ik niet de beste was dan had ik niet gepresteerd.

Een gemiste kans voor mij, ik was alleen op de uitkomst gericht en in zijn geheel niet op het proces. Ik had zoveel meer kunnen leren en hierdoor veel betere prestaties kunnen behalen als ik meer aandacht had besteed aan het proces en aan het hoe en waarom.

Puur gericht zijn op winnen en de beste (of niet de slechtste...) willen zijn wordt ook wel de 'ego-georienteerde' of 'uitkomst georiënteerde' focus genoemd. In heel extreme gevallen willen deze mensen het liefst zo veel mogelijk resultaat met zo weinig mogelijk inspanning.

Dit in tegenstelling tot de 'proces gerichte' of 'taak gerichte' benadering. Bij deze benadering wil iemand echt goed worden in de vaardigheid en wil hier ook alles aan doen. 'Doing whatever it takes'.

Als mij nu gevraagd wordt wat presteren voor mij is, dan zou ik een heel ander antwoord geven. Presteren is voor mij beter worden dan ik was. Bepaalde doelen behalen. Of niet behalen maar wel merken dat ik alles gegeven heb en gegroeid ben in wat ik doe.

Natuurlijk geniet ik als ik win, als ik winstpunten rij of goede resultaten behaal op een examen. Maar als ik alles gegeven heb dan kan ik ook tevreden zijn met de prestatie zelf, ook al valt het resultaat in punten wellicht tegen. En ja, natuurlijk baal ik in eerste instantie als een stekker, maar het lukt me later wel te kijken naar wat er gebeurd is en waar verbetering mogelijk is.

Presteren is doen wat ik leuk vind. Het beste uit mezelf, mijn paarden en honden en de situatie halen.

Dus tja, wat heb ik zelf eigenlijk gepresteerd in de hondensport? Het is maar hoe je het bekijkt. En de vraag is: als deze vraag voor jou heel belangrijk is, dan kun jij de mentale training wellicht wel heel goed gebruiken. Mijn werkwijze en trainingen gaan ervaren zegt veel meer dan mijn prestaties.

Ik weet dat het werkt, ik heb het zelf ervaren en zie het bij mijn klanten. En jij? Durf jij het aan?

Schrijf je HIER in voor de GRATIS minicursus 'Werken aan zelfvertrouwen' die vanaf 1 maart verkrijgbaar is.

Op jullie succes!

Uitgelichte berichten
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2016 Marijke Willems Equi Assist