Waarom doelen stellen je soms niet verder helpt


Een super belangrijke tool om topprestaties te kunnen leveren is de tool ´doelen stellen´. En toch ontstaat er heel vaak weerstand bij deelnemers als we het over dit onderwerp hebben. Er zijn altijd deelnemer die aangeven geen doelen te willen stellen. Want ze halen deze doelen toch nooit, en dat werk alleen maar demotiverend. Als ik ze vraag een droomdoel te bedenken, wordt er vaak gelachen en soms reageren mensen cynisch: want waarom zou je een droomdoel bedenken? Ik kan wel zeggen dat ik naar de Olympische Spelen wil, maar dat gaat natuurlijk nooit lukken!!

Doelen stellen kan je helpen richting te geven. Het kan je helpen in het verkrijgen van focus, in het kiezen van de juiste acties, het kan zelfvertrouwen vergroten en het kan motiverend werken. Maar inderdaad, als je op de verkeerde manier doelen

stelt, kan het juist ook averechts werken. Als jou doel altijd is 1e te willen worden, dan is het nadeel van dit doel dat jij je beste prestatie ever kunt leveren, maar als iemand anders beter is dan jij, dan faal je. En als dit vaker gebeurt en je hebt geen andere doelen, dan kan dit flink demotiverend zijn en gaan knagen aan je zelfvertrouwen.

We hebben allemaal wel gehoord van de SMART doelen:doelen moeten specifiek zijn ('Ik wil lekker rijden' of 'Ik wil een fijn rondje lopen' is bijvoorbeeld niet heel specifiek), meetbaar (je moet weten wanneer je je doel hebt behaald), acceptabel (je doel moet belangrijk zijn voor jou, waarom zou je er anders uberhaupt moeite voor doen), realistisch (als jij een shetlandpony heb moet je niet verwachten dat je een 1.40m parcours kunt springen) en tijdsgebonden (binnenkort ga ik afvallen, kennen jullie 'm?). Een handig ezelsbruggetje om goede doelen op te stellen. Maar daarbuiten is het vooral belangrijk op op de juiste manier doelen te stelllen. En vergeet hierbij vooral niet om ook stil te staan bij de weg naar je bestemming toe.

Het puntje 'realistisch' is een interessante. Want: ik vraag je droomdoelen te stellen, en veel van onze doelen lijken niet perse realistisch... Neem nou het 'Olympische Spelen' doel. Dat lijkt voor de meeste van ons niet haalbaar...

Haalbaarheid is alleen wel van meerdere aspecten afhankelijk. Zo hebben wij in de honden- en paardensport bijvoorbeeld ook te maken met de gezondheid van onze dieren. Blessures bijvoorbeeld kun je m.b.v. een heel goed management wel enigszins voorkomen, maar heb je nooit volledig zelf in de hand. En toch hebben ook de toppers hiermee te maken. Een van de meest belangrijke aspecten is wat jij er voor over hebt om je doelen écht te bereiken. En dan bedoel ik: wat heb je er écht voor over?

Want als jij bovengemiddelde of hoge doelen stelt, zul je ook boven gemiddelde tot hoge inzet moeten tonen. Boven gemiddelde tot hoge eisen moeten stellen aan je management. Er alles aan moeten doen wat in binnen je mogelijkheden ligt om steeds een stap dichter bij je gewenste einddoel te komen.

Dus; als mijn droom is op Olympisch niveau te functioneren, moet ik op een drukke werkdag niet kiezen voor een uur extra uitslapen, maar voor een uur extra trainen. Moet ik niet denken: 'nu kies ik voor dat etentje in plaats van de zadelcheck voor mijn paard, ik heb het verdient'. Moet ik niet denken: 'Oke, vandaag eet ik nog alles wat los en vast zit, morgen begin ik écht met lijnen' als ik 10 kg wil afvallen. Moet ik niet kiezen voor die serie op Netflix terwijl ik me had voorgenomen hard te gaan lopen omdat dit goed is voor mijn conditie. Moet ik niet denken: 'Ik vraag geen hulp, ik wil het helemaal zelf'.

Doelen behalen heeft te maken met doelgerichtheid, doorzettingsvermogen, toewijding, hard werken, en vooral ook met keuzes maken. Dus: waarom wil jij dat ene doel zo graag bereiken? En wat heb je er voor over?

Als je hier over nadenkt (en het uitwerkt op papier!) dan is het makkelijker om het juiste te doen om je doelen te bereiken. Het is makkelijker een pad uit te stippelen. En je kunt bewuster keuzes maken.

Wat doe jij om je doelen te behalen? En wat misschien ook niet? Welke doelen stel jij? Ik ben benieuwd, laat het me weten!

Uitgelichte berichten
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2016 Marijke Willems Equi Assist