Waarom acceptatie je verder gaat helpen

Het is bijna zover. We hebben ingeschreven voor een wedstrijd of examen. De stress slaat toe. Want

waar we eerst dachten dat het allemaal best aardig ging en de focus dus lag op wat goed ging, komt de focus nu opeens te liggen op wat er allemaal nog niet zo goed gaat. We willen immers een perfecte prestatie laten zien, toch? Het gevaar schuilt erin dat je echt alleen nog maar bezig bent met wat er niet goed gaat. Zelfs zo erg, dat je vast komt te zitten in negatieve gedachten. 'He, een fout! Waarom doet ie dit nou? Dat doet ie anders nooit! Als ie dat op wedstrijd ook doet kan ik t wel vergeten! Jeetje, het gaat me nooit lukken om dat weer goed te krijgen. Als dit zo door gaat kan ik beter afzeggen!'. Of je legt opeens heel erg de nadruk op de oefeningen die beter moeten. Je moet en je zal! Je raakt in een negatieve spiraal en bent steeds minder met je training bezig. Je raakt gefrustreert en wordt onzeker.

De verschuiving van wat goed gaat naar wat beter moet is te verklaren doordat je opeens heel helder hebt wat je moet kunnen op het moment van je wedstrijd. Veel mensen werken alleen zo doelgericht als ze hebben opgegeven voor een belangrijk evenement. Daarvoor zien ze wel hoe en wat en 'doen ze eigenlijk maar wat'. Eigenlijk zou je elke training zo doelgericht moeten insteken en op een rijtje moeten zetten wat je bijvoorbeeld jaarlijks, maandelijks, wekelijks en per training zou willen bereiken. In de challenge 'haal meer uit je training' noemen we dit een prestatieprofiel.

Het is heel belangrijk dat je je huidige niveau accepteert en van daaruit probeert verder te werken. Nu zeg ik niet dat je niet mag proberen te verbeteren, juist wel, maar wel met als uitgangspunt dat je niveau op dit moment is zoals het is. Als het in de komende tijd voor de wedstrijd beter wordt, mooi meegenomen, zo niet, dan moet je het doen met wat je nu hebt. Als het goed is ben je in de basis klaar voor het evenement, anders had je immers niet opgegeven. Als je er eigenlijk (objectief gezien) toch niet klaar voor blijkt te zijn (dat komt natuurlijk ook nog wel eens voor), dan kun je beter afzeggen. Je winst is dan dat je door het opgeven heel helder hebt gekregen waar je nu staat en waar je ontwikkelpunten liggen. Train verder totdat je er wel klaar voor bent en ga dan ook voor een goed resultaat. Maar als jij tot de mensen behoort die prima een proef zou moeten kunnen rijden of prima en wedstrijd of examen met je hond zou kunnen lopen, accepteer dan waar je nu staat en leg de focus niet op wat er allemaal fout gaat. Gaat er iets fout? Dat zegt niet perse iets over hoe het straks op wedstrijd gaat. Waardoor gaat het fout? Hoe kun je het oplossen? Wat kun je doen als je deze fout op wedstrijd ook maakt? Probeer constructief met je fouten om te gaan.

Belangrijk is ook: verwacht niet dat je opeens heel erg in niveau gaat stijgen omdat je toevallig voor een wedstrijd of examen hebt opgegeven. Ook hier: accepteer je niveau op dit moment en besef dat verbeteren tijd, energie en inzet vraagt. Je zet je in met alles wat je op dit moment hebt, en daar moet je het mee doen.

Eerder had je plezier in het trainen (hoop ik ten minste ;-) ), probeer dat niet te laten verdwijnen door een focusverschuiving.

Zoals eerder vermeld kan het helpen om een prestatieprofiel op te zetten. Dan heb je overzicht van waar je nu staat en van waar je heen wil en kunnen je samen met je instructeur kijken hoe dit aan te pakken.

Daarnaast is het heel waardevol om elke training op te schrijven waar je aandachtspunten liggen, maar daarnaast ook consequent 5 dingen op te schrijven waar je tevreden over was. Zo dwing je jezelf om én te kijken naar ontwikkelmogelijkheid, maar tegelijkertijd ook te kijken naar waar je nu staat en wat er wél goed ging.

Op jullie succes!

Uitgelichte berichten
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2016 Marijke Willems Equi Assist