Ben je hier om te shinen of iets te leren?


Oeps... Voor bij toch een beetje een gewetensvraag. Want ik wil leren, maar tegelijkertijd zit mijn ego soms toch ook wel een beetje in de weg, en wil ik stiekem gewoon laten zien wat we kunnen. En dat is natuurlijk niet perse heel bevordelijk voor je ontwikkelingsproces. Want als je wil leren, is het niet perse erg als er iets mis gaat. Maar als je stiekem wil shinen, dan ga je je ergeren als iets niet lukt. Terwijl het eigenlijk beter onder toeziend oog van je trainer mis kan gaan dan wanneer je thuis in je eentje oefent natuurlijk... Toegegeven, ik merk het zelf ook. Je hebt hard geoefend en dat wil je laten zien. Maar daar kom je niet verder mee.

Het gaat nog een stapje verder: durf jij jezelf en je hond of paard een leerproces te gunnen? Ik heb nu een jong paard waar best nog veel werk in zit. En ik heb een jonge pup die alles nog moet leren. Ik ben soms geneigd om (ondanks dat ik beter weet) teveel met het eindresultaat bezig te zijn, waardoor het gevaar bestaat dat ik belangrijke stappen oversla. En te snel wil. En daardoor mijn beest eigenlijk geen eerlijke kans geef.

Mijn jonge merrie is bijvoorbeeld nog heel schrikkerig en moet vertrouwen opbouwen. Dat zijn de belangrijkste eerste stappen. Zeker op 'vreemd' terrein tijdens de les. En toch kan ik zenuwachtig worden en soms zelfs geïrriteerd zijn als bepaalde oefeningen niet goed gaan, terwijl we eigenlijk nog met wat stappen daarvoor bezig zijn.

Daarom is het heel belangrijk om vooraf trainingsdoelen op te stellen: waar wil je die les aan gaan werken? En hou jezelf daar dan ook aan. Niet stiekem laten zien wat je al allemaal kan, de kans is groot dat je jezelf en je paard of hond overvraagt en dat je met een naar gevoel afsluit. Kan vandaag een stapje meer, prima, maar wel binnen je doelstellingen. Wil je iets nieuws aanpakken omdat je doel behaald is, ook goed, maar binnen je doelstellingen.

Probeer te denken aan de procesdoelen, de stapjes naar je grotere doelen toe. Verlies die niet uit het oog. Het vergt geduld en soms moet je je ego aan de kant zetten, maar de kans is dan wel het grootst dat je uit je training haalt wat je eruit wilde halen.

Hoe werkt dit voor jou? Deel het in een comment.

Op jullie succes!

Uitgelichte berichten
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2016 Marijke Willems Equi Assist