Omdenken


Onze emoties worden voor een groot deel bepaald door hoe wij de wereld om ons heen waarnemen. De een vind dat gele bloemetje in de tuin prachtig, en het is daar nog vanzelf gekomen ook, niets voor hoeven doen! Terwijl de ander een paniekaanval krijgt omdat dat gele bloemetje giftig Jacobs Kruiskruid is. Wij kunnen onze emoties sturen door onze kijk op de wereld te veranderen. Oke, het klinkt heel simpel en dat is het natuurlijk niet, maar het is wel een belangrijk aspect om mee te nemen. Kijk nu naar onderstaande woorden: FAIL, END en NO. Dit zijn woorden met een (negatieve) emotionele waarde. Maar wat nu als ze voor iets positiefs zouden staan?

FAIL

Fail staat voor falen. En falen is negatief. Maar wat als het een afkorting is voor 'First Attemt In Learning'? 'Eerste poging tot leren', letterlijk vertaald. Wij willen graag dat alles makkelijk gaat en in een keer goed gaat. Helaas is dat heel vaak niet hoe het werkt. Bovendien leren we juist door vallen en opstaan, ook al willen we dat helemaal niet. Vaak schuilt in 'faalmomenten' de sleutel naar ontwikkeling en groei. Als we de emotie uit een situatie kunnen halen en objectief kunnen kijken wat er is gebeurd, dan kunnen we een hoop leren. Als iets niet gaat zoals je wil, bedenk dan dat je lerende bent. Leuk? Nee. Maar ja, wie zei dat het altijd leuk moet zijn?

END

Als iets eindigt, betekent dat afscheid. Daar hebben we vaak moeite mee. Als iets niet lukt zoals we willen, hebben we soms de neiging op te geven, te stoppen. De afkorting END staat echter ook voor 'Effort Never Dies'. 'Inzet leidt niet tot een eind'. Als je je zerieus inzet, je inspant, zul je steeds een stapje verder komen. Als het een keer niet gaat zoals je wil, hoeft dat geen eind te betekenen. Ook hier: probeer de emotie eruit te halen en objectief naar de situatie te kijken. Wat is er nu echt aan de hand? Waar loopt het spaak? Heb je hulp nodig? Van wie? Wat is er nodig een stapje verder te kunnen komen? Waar een wil is, is een weg.

NO

We kunnen nu eenmaal niet altijd alles hebben. Maar een NO staat ook voor een 'Next Opportunity'. Als A en B niet werken, dan hebben we ook nog C tot en met Z in ons bestand.

Dusss.... Is dit alles?

Oke, een beetje flauw is het wel... Dat moet ik toegeven. Het moraal van dit verhaal: wellicht kun je een vervelende situatie die emotioneel veel met je doet ook van een andere kant bekijken zodat de emotie eraf gaat. Niet voor die ander, maar voor jezelf! Hoe fijn zou het zijn als je je niet meer zo druk hoeft te maken? Je niet meer zo bang, onzeker of boos bent? Leer situaties objectiever te bekijken. Nu ben ik de laatste die zegt dat je niet naar je gevoel moet luisteren, maar daar zit een punt....

Emoties en gevoel

In mijn beleving worden emoties opgewekt door je omgeving. DIe zijn dus niet perse van jou. Terwijl je gevoel van binnenuit komt en dus zuiver is. Luister naar je gevoel, en analyseer je emoties.

En nu?

Als je je rot voelt, bedenk dan of dat echt is wat je wil. Als je het lekker vindt even weg te kwijnen, helemaal prima. Zin om even lekker boos en opstandig te zijn? Heerlijk toch. Maar het is een keus om slachtoffer te zijn van je emoties. Daar kun je wat aan veranderen. Besef dat er altijd meerdere kanten zijn van waaruit je een situatie kunt bezien. Probeer dat eens uit. En zoek uit wat jouw emotie opwekt. Daar kun je van leren en je kunt het leven een stuk eenvoudiger maken.

Op jullie succes!

Uitgelichte berichten
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2016 Marijke Willems Equi Assist