Waarom het verstandig is om doelen te stellen


Je moet iets hebben uit de winkel. Je gaat er rond etenstijd heen en hebt erge honger. Je ziet en ruikt vanalles en raakt een beetje afgeleid. Je laadt vanalles in je karretje en als je bij de kassa komt schrik je van de prijs. Je komt thuis en bedenkt dat je het product bent vergeten waar je in eerste instantie voor naar de winkel ging.

Zo gaat het ook een beetje met het al dan niet behalen van prestaties. Als je geen plannen maakt, dan zijn prestaties min of meer 'toevallig'. Je doet immers maar wat, want je hebt geen plan. Het is dan lastig om op koers te blijven, want je hebt geen koers uitgestippeld. De kans bestaat dat je afgeleid raakt en makkelijker een pad inslaat wat achteraf niet het juiste pad bleek te zijn.

Als je plannen maakt en doelen stelt, kun je gerichter aan het werk. Dat helpt je focussen en je aandacht te richten, het helpt je in het maken van handigere keuzes, het vergroot je zelfvertrouwen en het zorgt voor doorzettingsvermogen.

En in dat zelfvertrouwen hoor ik vaak de twijfel van mijn cursisten. Regelmatig hoor ik dat ze liever geen doelen stellen, want dan bestaat er een kans dat ze die niet halen. En dat voelt als falen. En inderdaad: grootse doelen kunnen heel intimiderend overkomen.

Maar toch: op het moment dat jij uitdagende doelen stelt die heel waardevol voor je zijn, zul je meer inzet tonen, creatiever zijn in oplossingen die obstakels helpen opruimen, zul je sneller hulp gaan zoeken, mits het doel belangrijk voor je is en je er alles voor over hebt om het te behalen. Ook al kom je halverwege je gewenste doel, dan ben je waarschijnlijk al veel verder dan waar je nu staat. Terwijl als je geen doelen had gesteld, je mogelijk ook minder in actie zou zijn gekomen.

Het beangstigende van je uiteindelijke droomdoel kun je overzichtelijk maken door het in tussenstappen te verdelen. Dit heeft meerdere voordelen. Ten eerste stippel je een pad uit waardoor het vertrouwen dat je uiteindelijk bij je doel uitkomt zal groeien. Daarbij weet je wat je te doen staat om daar uit te komen. Het wordt makkelijker om hulp te zoeken. Je hoeft je alleen maar te focussen op de volgende tree om een stapje hoger te komen. En als je eens een treetje naar beneden valt, dan kun je altijd nog zien waar je vandaan kwam.

Dus als de hele trap te overweldigend is, richt je dan op de afzonderlijke treden. En kijk ook eens hoe mooi het uitzicht is als je halverwege staat. Kom niet in de verleiding alleen te focussen op de bovenste tree want de kans dat je blijft steken is dan groot! De enige weg naar boven is tree voor tree. Dus wees best geïntimideerd door je GROOTSE doelen, maar klim omhoog, stapje voor stapje!

Op jullie succes!

Uitgelichte berichten
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2016 Marijke Willems Equi Assist