'Feest' van herkenning


'Marijke, je weet echt niet hoe het is om zo zenuwachtig te zijn dat je er ziek van bent! Hoe kun je nu zeggen dat je kunt leren omgaan met wedstrijdspanning en examenvrees! Als je zelf niet weet hoe dat is dan is dat wel heel makkelijk!'

Ja, een beetje lachen moet ik wel... Ik krijg tegenwoordig regelmatig te horen dat ik zo zelfverzekerd en vrolijk overkom in spannende situaties. Dat is het grootste compliment dat je me kunt geven :D

Want: Hoe anders was dat vroeger!!! Ik ben een heel faalangstig meisje geweest. Als ik moest presenteren liepen de tranen me over de wangen. Ik deed het toch anyway maar hé, voor paal stond ik wel! Ik durfde bij judo niet goed met anderen te trainen, bang ze pijn te doen. Toen ik vers mijn rijbewijs had en naar het dorp wilde voor een boodschap met de auto van mijn vader reed ik tegen de auto van de buren aan, terwijl de hele buurt keek hoe ik mijn eerste ritje maakte. Als er mensen langs de kant van de bak keken hoe ik mijn paard reed stopte ik met rijden. Voor mijn examen BE aanhangerrijbewijs kreeg ik een hysterische paniekaanval. Daarna wist ik spontaan niet meer hoe ik de kar moest aankoppelen terwijl ik dagelijks met de kar reed. Ik ben de eerste keer geslaagd, dat dan weer wel. Ik kreeg regelmatig te horen 'dat er niets in mij zat' of dat 'ik een meisje was zonder flair'.

Dus he: ik weet als geen ander hoe het is om gespannen en zenuwachtig te zijn. Maar ook hoe je hiermee om kunt leren gaan. Ik sta nu dagelijks voor de klas en rgelmatig voor heeeeeel grote groepen. Just saying! Echt! Als ik heb geleerd om te gaan met die spanning, kan iedereen het!!!

Enkele weken geleden heb ik mijn eerste IPO1 BC wedstrijd met Tara gelopen op vreemd terrein. Ik heb er echt van genoten! Ik kreeg verschillende keren te horen dat ik met een big smile over het terrein liep en dat was ook zo. Ik geniet van de sfeer, van de andere deelnemers, het leren van elkaar, de gezelligheid en inmiddels ook van de spanning.

Maar ik zie ook hoeveel winst er in de hondensport te behalen is als het gaat om focus, spanningsregulatie, aandacht.

Ben ik niet zenuwachtig? Ja echt wel! 2 weken van te voren gaat mijn hoofd raar doen. Wil ik afmelden. Krijg ik last van mijn lijf. Vraag ik me af waarom ik ook al weer wilde meedoen.

Maar inmiddels weet ik dat dit bij me hoort. En dat ik, ondanks dat ik me de dagen van te voren echt super slecht voel toch kan presteren. Ik heb geleerd hoe ik me kan voorbereiden. Hoe ik de spanning voor me kan laten werken. Hoe het me helpt. Ik heb geleerd hoe ik kan bepalen of ik klaar ben voor een wedstrijd of examen. En hoe ik kan omgaan met minder sterke punten. Ik heb bovenalles geleerd dat het gevoel van ANGST, die spanning, dat dit niets zegt over hoe ik mijn prestatie neerzet.

Die wedstrijd een paar weken geleden: die hebben we gewonnen trouwens. En ja, dan ben ik trots. Dat ik heb leren omgaan met mijn moeilijke hoofd. Ben super tevreden over mijn hond die zo graag meewerkt. Oprecht tevreden over de prestatie die we hebben neergezet, omdat wat we hebben laten zien op dit moment is wat we kunnen laten zien, terwijl er ook nog ruimte is voor verbetering. En dat dit voldoende was voor de winst. We kregen complimenten: mijn hond omdat ze zo werkwillig is en ik omdat ik mijn hond zo goed heb voorgebracht. En dan ben ik oprecht blij en trots, zeker als ik kijk waar we vandaan komen.

Echt, je kunt leren omgaan met zenuwen en spanning. Start hier met de online cursus 'Spanning en zenuwen de baas'.

Uitgelichte berichten
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2016 Marijke Willems Equi Assist