WANNEER BEN JE ER KLAAR VOOR?


Je traint al een poos en eigenlijk gaat het best goed. Je vraagt je af of je niet klaar bent voor een wedstrijd of examen. Maar wanneer kun je er nu vanuit gaan dat je daar klaar voor bent?

Een van de manieren om te bepalen of je klaar bent voor een wedstrijd of examen is door in kaart te brengen wat er van je verwacht wordt en of je de gevraagde oefeningen goed kunt uitvoeren. Dit kun je doen door een prestatieprofiel op te maken en te inventariseren waar je nu staat en wat nodig is om een goed resultaat te behalen. Als je in je training aan de eisen voldoet, ben je klaar voor een stapje verder.

Soms zijn er natuurlijk aanvullende eisen: als je hond of paard op bekend terrein de oefeningen kent, wil dat nog niet zeggen dat dit op vreemd terrein ook zo is. Dus het verdient aanbeveling om ook eens op vreemd terrein te onderzoeken waar jullie staan.

Als ook dit goed gaat, dan kun je redelijkerwijs aannemen dat je klaar bent voor een wedstrijd of examen. In de paardensport zeggen we meestal wel dat je het best in je training een niveau hoger kan zijn dan je wedstrijdniveau. Als je de oefeningen 80% van de tijd goed kunt uitvoeren, dan is dat een mooie leidraad.

Hou er rekening mee dat je een wedstrijd of examen goed kunnen doorstaan ook een leerproces is. Stel realistische doelen en besef dat het op wedstrijd soms anders kan gaan dan tijdens een training.

Dat heeft er deels mee te maken dat wij anders zijn dan anders. Maar ook omdat de situatie anders is dan anders. Zie zo'n eerste examen of wedstrijd dan ook als leermogelijkheid waar je het beste uit wil halen.

Wat super belangrijk is, is dat je je niveau moet accepteren zoals het nu is. Het verbaast me altijd zo: tijdens een training is een oefening niet bevestigd. Een paard springt in de contra steeds om, springt de wissels niet goed, een hond voert een oefening consequent verkeerd uit.

Als je besluit toch te gaan:

ACCEPTEER DAN DAT DE NIET BEVESTIGDE OEFENINGEN WAARSCHIJNLIJK FOUT ZULLEN GAAN!!!

Want waarom zou een oefening die in de training al niet goed gaat, nu opeens wel goed gaan? Als dat zo is heb je mazzel!

Als het verkeerd gaat,

BLAIM YOURSELF!

Bij het bepalen of je al dan niet klaar bent voor een wedstrijd of examen verdient het aanbeveling je trainer te betrekken in dit proces.

Dus:

- Bepaal je doelen - Inventariseer wat je moet kunnen om deze doelen te behalen - Bepaal hoe je ervoor staat in de trainingssituatie - Bepaal, samen met je trainer, of dit goed genoeg is om ervoor te gaan. - Als je gaat, accepteer dan waar je nu staat en probeer het beste uit de situatie te halen.

Ik hoor graag van je hoe jij bepaalt of je klaar bent voor een examen of wedstrijd. En door wie laat jij je beïnvloeden in deze keus?

Op jullie succes!

X Marijke

PS: Leren omgaan met spanning? Nu een KORTING op de online cursus 'Spanning de baas'. Je betaalt slechts 47 euro. https://www.gekinhondenpaardensport.nl/spanningdebaas

Uitgelichte berichten
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2016 Marijke Willems Equi Assist