Zelfvertrouwen

Mijn missie is om mensen te leren hoe ze in hun kracht kunnen gaan staan. In je kracht gaan staan

heeft onder andere te maken met zelfvertrouwen, breder genomen soms met een gevoel van bestaansrecht.

Zelfvertrouwen is een lastig iets: we hebben zelfvertrouwen nodig om de beste versie van onszelf te kunnen worden. Tegelijkertijd zijn we vaak bang voor zelfvertrouwen. Want het is cultureel bepaald dat we niet te veel zelfvertrouwen mogen hebben. Want dan zijn we al snel arrogant. En arrogant willen we niet overkomen.

Best vreemd eigenlijk, als ik er zo over nadenk. Waarom wordt een bescheiden, onzekere, onderdanige houding vaak eerder op prijs gesteld dan een houding waar zelfvertrouwen uit spreekt?

Motto’s als: ‘Doe maar normaal dan doe je gek genoeg’, ‘Je hebt nu een keer succes, maar ga maar niet naast je schoenen lopen’, ‘Wat een blaaskaak’ zijn toch wel de motto’s die ons om de oren kunnen vliegen wanneer iemand teveel succes heeft en hiervoor durft uit te komen. En bij succesvolle mensen die hiervoor uit durven komen, hopen we bijna dat die persoon een keer op zijn snuffert gaat, want dat zal m leren.

Maar houden bovenstaande oordelen ons niet van ons zelfvertrouwen af? Durven we wel zelfverzekerd te zijn? Of zijn we dan bang dat anderen daar wat van vinden? Zijn we dan bang dat we geen fouten meer mogen maken? Dat een ander ons zal uitlachen als ons plan een keer mislukt?

En dat terwijl een rotsvast geloof in jezelf, een vertrouwen in jezelf, liefde voor jezelf, onontbeerlijk zijn als we willen stralen, als we het beste uit onszelf willen halen.

In mijn ogen is zelfvertrouwen niet perse het vertrouwen dat iets niet gaat mislukken. Ik denk dat zelfvertrouwen eerder is dat je erop vertrouwt dat het uiteindelijk goed komt. Dat je erop kunt vertrouwen dat je er alles aan doet om goed voorbereid te zijn, om ergens klaar voor te zijn, erop te vertrouwen dat je ergens uitkomt als je de stappen onderneemt die nodig zijn. In mijn ogen is zelfvertrouwen echt iets anders dan perfectionisme. Zelfvertrouwen is voor mij dat ik erin geloof dat ik kan groeien, dat ik kan leren, dat ik mag leren. Zelfvertrouwen is voor mij dat ik erop vertrouw dat ik de juiste stappen kan zetten.

Maar voor zelfvertrouwen is het wel belangrijk dat je bij jezelf kunt blijven. Dat je je eigen wensen en doelen helder hebt. Dat je weet waar je heen wil. En dat je durft te onderzoeken wat ervoor nodig is om daar uit te komen.

Dus zelfvertrouwen begint bij je leerproces accepteren. Accepteren waar je nu staat. Open en eerlijk durven zijn in wat je sterke punten zijn. Maar ook in waar je leerpunten liggen. Dat betekent met de billen bloot. En durven kijken waar de schoen wringt.

Zelfvertrouwen wordt geblockt door perfectionisme. Want: mensen die perfectionistisch zijn die zijn vaak teveel gericht op een einddoel, waarmee ze de tussenstappen die nodig zijn het doel te bereiken het liefst overslaan. En ze gunnen zichzelf hiermee het leerproces niet. Willen geen fouten maken. Want het moet perfect.

Hiermee is zelfvertrouwen dus een mindset ding. En dat begint met de vraag: waar wil je op vertrouwen? Waar heb je vertrouwen nodig? En wat is er voor nodig om dat vertrouwen te kunnen krijgen?

Probeer jezelf steeds af te vragen: wat is er nodig om next level te gaan? Om een betere versie van jezelf te worden? Wat moet je daarvoor doen? Wat moet je daarvoor weten? Wat moet je daarvoor hebben? Wie heb je daarvoor nodig? Werk dit uit en zet de stap. En laat je niet tegenhouden door sabborterende gedachten en overtuigingen.

https://www.gekinhondenpaardensport.nl/gratiszelfvertrouwen

Uitgelichte berichten
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2016 Marijke Willems Equi Assist